Det kostar pengar att värma vatten
I genomsnitt använder varje svensk cirka 200 liter vatten om dagen och det går åt mycket energi för beredning av varmvatten.
Det finns energi- och vattenbesparingspotential i att se över hur tappvattnet lämnar vattenkranen. Byt ut det gamla tappmunstycket mot ett vattenbesparande, som kallas perlator eller sparlator. Dessa används i kranar i både kök, wc och badrum. Vad som sker är att luft blandas in i vattenflödet så att mindre mängd vatten kommer ut men med samma komfort som innan. Luft blandas in redan vid låga flöden. Det finns även duschmunstycken med samma funktion.
Minska användandet av varmvatten
Varje dag använder vi mycket vatten till hygien och diskning. I ett hushåll är cirka en tredjedel av tappvattnet varmt. Det finns enkla metoder för att minska varmvatten- användningen.
- Byt tvågreppsblandare till ettgreppsblandare (termostatblandare).
- Byt till snålspolande munstycken på tappställen och duschhandtag.
- Byt packning på droppande tappställen, här finns mängder med pengar att spara.
- Duscha kortare tid, fem minuter istället för femton minuter.
- Duscha istället för att bada.
En droppande kran blir dyr i längden
Droppande kranar bör du laga direkt. En droppande varmvattenkran kan kosta flera hundra kronor om året. Ett byte till engreppsblandare gör det lättare att få rätt temperatur. Det finns även nya engreppsblandare med reglage som har grundinställning på både flöde och temperatur. Dessa blandare gör att vattenmängd och energi fo ̈r uppvärmning av tappvatten minskas. Dessutom minskas risken för skållning. Speciellt bra om du har små barn.