Anticimex: De vanligaste sommarkrypen – så minskar du besvären
Rapport
Sommar betyder högsäsong för insekter i naturen. Men getingar vid middagsbordet, en myrinvasion i skafferiet eller en konstant surrande fluga i sovrummet vill många slippa. Här är listan på de vanligaste sommarkrypen som gärna söker sig till hus, och hur du minskar besvären.
När det är varmare ute blir det mer aktivitet bland naturens alla insekter. Vissa söker sig gärna till hus och människor, främst i jakt på föda. Och även om de flesta är harmlösa, och är en viktig del av ekosystemet, kan de orsaka besvär om de blir många eller bosätter sig på fel plats där de stör människor. Nedan listar Anticimex fyra vanliga sommarkryp, och vad husägare kan göra för att minska besvär. Fler sommarkryp finns också samlade i Anticimex sommarguide.
– Under sommaren är det många som ringer till oss och vill ha hjälp att få bort insekter som letat sig inomhus, säger Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex. Generellt ska man göra det svårt för insekterna att ta sig in genom att täta fönster, dörrar och ventiler med insektsnät. Sen finns det särskilda saker att tänka på beroende på vilken insekt man har att göra med.
Getingar
I år har getingarna haft bra förutsättningar under våren med lagom temperaturer och lite regn, så det kan bli många getingbon i sommar. Getingar är nyttodjur, som äter skadeinsekter i trädgårdar och till viss del hjälper till med pollineringen. Samtidigt ska de helst inte bosätta sig där de orsakar problem för människor. Dessutom kan getingar vara farliga för personer som är allergiska mot getingstick.
– Framåt juli har getingbona ofta blivit så stora att man ska ta professionell hjälp, säger Håkan Rystrand. Men om getingarna inte utgör någon fara, så kan man med fördel låta ett getingbo sitta kvar. Då kan man i stället minska besvären med några enkla åtgärder.
- Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.
- Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från uteplatsen.
- Undvik söta och starka parfymer.
- Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
- Var uppmärksam på var du kliver om du går barfota utomhus.
- Undvik att bära kläder med starka färger eftersom det kan locka till sig getingar.
Myror
Svartmyran kan söka sig in i hus i jakt på föda. Det är främst under våren när det finns begränsat med mat i naturen som de tar sig in i hus, men även under sommaren kan en liten saftfläck på köksgolvet locka dem inomhus. En myra som hittar något ätbart lägger ut ett doftspår så att fler myror ska hitta dit, och i värsta fall väntar en myrinvasion i skafferiet.
– Husägare kan minska risken för problem med myror genom att rengöra ytor i kök och runt matplatsen, försluta skafferivaror i täta förpackningar samt se till att tömma och rengöra sopbehållare ofta, säger Håkan Rystrand.
Svartmyran är en av de vanligaste myrarterna i Sverige och de orsakar inga skador på byggnader eller är farliga för människor. Däremot ska man vara vaksam om man får in träskademyror, som hästmyra och brun trämyra. De kan bygga bo i huskonstruktionen och angreppen kan försvaga husets konstruktion. Misstänker man träskademyror inomhus ska man låta professionell hjälp inspektera.
Så slipper du myror inomhus:
- Rengör ofta och noggrant för att ta bort föda för svartmyrorna.
- Förslut livsmedel/skafferivaror/foder i täta förpackningar.
- Se till att inte ha matrester liggande på golvet, håll extra koll under matbordet.
- Töm sopbehållare ofta. Mat eller fukt lockar till sig svartmyror.
- Låt inte mat till husdjur bli stående framme.
- Våttorka golven regelbundet så blir du av med myrornas doftspår.
- Täta under altandörrar och på liknande ställen så att myrorna inte tar sig in.
Tvestjärtar
Tvestjärten är en brunaktig insekt som är mellan 1 och 3 centimeter lång och deras främsta kännetecken är att de har en klo baktill. På dagen döljer de sig under stenar, hög vegetation och på liknande mörka och fuktiga platser. På natten strövar de omkring och kommer ibland in i hus och stugor. Många tvestjärtar inomhus kan upplevas som obehagligt, men gör ingen skada. Den som råkar klämma en tvestjärt kan få ett nyp av klon, men det är inte särskilt smärtsamt för människor.
– Håll tvestjärtarna borta genom att täta med insektsnät kring ventilation och fönster, säger Håkan Rystrand. Du kan även fånga tvestjärtar genom att fukta en bit wellpapp och rulla ihop den. Placera sedan rullen på den plats där tvestjärtarna finns, så kryper de in i fällorna och fångas. Nästa morgon kan rullen förpassas till komposten, där tvestjärtarna gör nytta.
Så blir du av med tvestjärtar i ditt hem:
- För att minska mängden tvestjärtar i och runt sitt hem är det viktigt att inte ge arten goda förutsättningar i närheten av huset. Se därför till att täta med exempelvis insektsnät kring ventilation och fönster. Områden vid trösklar och dörrar kan också behöva ses över.
- Om du påträffar tvestjärtar inomhus kan dessa fångas och flytta ut i trädgården, alternativt kan du dammsuga upp tvestjärtarna.
- Du kan även fånga tvestjärtar genom att placera blomkrukor fyllda med träull upp och ned.
- En annan metod är att fukta en bit wellpapp lätt, och rulla ihop den. Placera sedan rullen på den plats där tvestjärtarna finns. Nästa morgon kan rullen förpassas till komposten, där tvestjärtarna gör nytta. Tvestjärtar kryper in i fällorna och fångas. Det är viktigt att fällorna sedan töms på djur varje morgon under den tid då det finns mycket tvestjärtar.
Fruktflugor
Fruktflugor, även kallade ättiksflugor eller bananflugor, är små flugor som ofta påträffas i köket under sommarmånaderna. Fruktflugor utvecklas i jäst organiskt material, till exempel i övermogen frukt eller spill från sophinken. Fruktflugor är ofarliga för människor men kan skapa irritation och obehag när de blir många.
– Varje hona lägger cirka 500 ägg, vilket gör att problemet snabbt kan växa sig stort. För att minska problemen gäller det att hålla rent och torrt i köket och vid matplatsen, säger Håkan Rystrand.
Så slipper du fruktflugor:
- Allmän rengöring är det mest effektiva sättet att bli av med fruktflugor.
- Låt inte disk ligga för länge i diskhon och avlägsna matrester från diskhon direkt.
- Förvara avfall i slutna sopkärl
- Rengör vid diskbänk, diskho/vattenlås, golvbrunn.
- Koka vatten och häll i avlopp med diskmedel som är fettlösande. Flugorna kan lägga ägg i fettet som bildas i avloppet.
- Förslut förvaringskärl, komposter och avfallskärl ordentligt och rengör dem regelbundet.
- Gör en egen flugfälla med 2/3 vinäger, 1 del vatten och 1 droppe diskmedel.
Ta del av fler tips och råd för de vanligaste sommarkrypen i Anticimex sommarguide.