Anticimex: Vägglössen fortsätter minska i Sverige - så slipper du få hem dem från resan
Pressmeddelande
De senaste veckorna har det rapporterats om stora problem med vägglöss i Frankrike, Storbritannien och Spanien. I Sverige har problem med vägglöss minskat de senaste åren och trenden håller i sig. Hittills i år har Anticimex genomfört 10 procent färre saneringar av vägglöss jämfört med 2022. Men vägglöss är fortfarande ett etablerat problem i Sverige och övernattande resenärer uppmanas hålla koll för att inte få med sig vägglöss hem från resan.
I Frankrike, Storbritannien och Spanien rapporterar skadedjurssaneringsföretag om kraftiga ökningar av vägglussaneringar under 2023. I Sverige går dock trenden åt motsatt håll.
Under perioden 1 januari till 6 oktober 2023 genomförde Anticimex 7 325 saneringar av vägglöss. Det är 10 procent färre än under motsvarande period 2022, då Anticimex gjorde 8 105 saneringar. Antalet saneringar av vägglöss har minskat år från år sedan toppnoteringen 2019, då Anticimex gjorde 17 920 saneringar runtom i hela landet.
– Vi tror att minskningen av problemen dels beror på ett minskat resande efter pandemin, dels på en ökad medvetenhet om vägglöss, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex. I Sverige ingår även skadedjursskydd i hem- och fastighetsförsäkringar, vilket är en stor fördel för att förhindra större vägglusutbrott. För att få bukt med vägglössen måste man ta professionell hjälp direkt.
Det vanligaste sättet att få vägglöss är från en resa med övernattning i ett rum som är drabbat av vägglöss. Då kan vägglöss krypa in i resväskan under natten och därefter lifta med hem. De gömmer sig oftast nära sängen och kommer fram när det är lugnt på natten för att suga blod från en sovande människa.
– Vanligtvis sprids inte vägglöss från platser där vi vistas kortare stunder och där det är mycket folk i rörelse, i och med att de är skygga, säger Thomas Persson Vinnersten. I Sverige har vi enbart behövt sanera vägglöss på platser där människor sover. Om man har stora problem med vägglöss hemma kan de spridas vidare exempelvis via kläder som legat vid sängen, så det är viktigt att ta tag i problemet direkt om man upptäcker vägglöss.
Bettet från en vägglus är inte smärtsamt, men vissa utvecklar en allergisk reaktion med svullnad, rodnad och klåda. Vägglöss sprider inga sjukdomar och orsakar inga materiella skador, men kan orsaka psykiska besvär för personerna som drabbas.
Så undviker du att få hem vägglöss från resan:
- Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser. Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen, gärna i badrummet.
- Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.
- Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Håll utkik efter vägglöss, nymfer eller ägg samt om det finns små svarta fläckar som liknar bläck. Det kan vara spillning från lössen. Be om att få byta rum om du misstänker vägglöss.
- När du kommer hem igen ska du kontrollera resväskan noggrant och dammsuga den innan du tar in den. Dammsugarpåsen lägger du i en plastpåse och stoppar in i frysen i en veckas tid, därefter kan den slängas i vanliga soporna.
- Det är också bra att genast tvätta alla kläder och textilier i 60 grader. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och sedan in i frysen (-18°C) i en vecka. Det går även att värmebehandla i torktumlare eller torkskåp i minst en timme.
Fakta om vägglöss
- Vägglusen är i vuxet tillstånd stor som en äppelkärna, 4–5 mm. Den är dessutom helt platt så det är svårt att upptäcka en enstaka vägglus när den gömmer sig dagtid.
- En vuxen vägglus är ljust gul/brun och kroppens övre yta är täckt med kort gyllengul behåring som ger vägglusen ett randigt utseende.
- En vägglus som är tom på föda kan vara nästan genomskinlig medan den är brun/mörkt rödbrun efter det att den sugit blod.
- En vägglus kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande.
- Honan lägger 1–5 ägg om dagen som kläcks efter 1-2 veckor. Vägglusnymfen kan börja suga blod direkt.
- Vägglusens ägg och nymfer är mycket små, runt 1 mm.
- Ett bett från en vägglus kan orsaka klåda, rodnad och svullnad. Det kan vara svårt att skilja från mygg- eller bromsbett. Betten uppstår ofta på natten och är vanligtvis placerade där ytliga vener finns – på hals, hand- och fotleder.
- Vägglöss sprider inte sjukdomar.
- För att bli av med vägglöss krävs alltid professionell hjälp.