Årets getingsaneringar på rekordnivå

Pressmeddelande

Med jämna mellanrum får Sverige getingsomrar och nu är det dags igen. Anticimex statistik visar att kurvan för 2018 års saneringar är i linje med det tidigare rekordåret 2016.

Somrar då det förekommer fler getingar än vanligt, så kallade getingsomrar, kan vara besvärliga för oss människor. Anticimex statistik visar att getingsomrar uppträder med lokala variationer vartannat år och i år pekar allt på att det åter igen blir en getingsommar.

– Vi hade en all-time-high getingsommar för två år sedan då vi slog rekord i antal utförda getingsaneringar. När vi nu jämför getingsommaren 2016 med 2018 följer kurvorna samma mönster, men årets nivåer når inte helt upp till rekordåret ännu, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Under maj i år översteg antalet getingsaneringar även rekordåret 2016, vilket tros bero på det varma vädret. Efter det dalade antalet saneringar, men tog ny fart i slutet av juni och nu i juli har de ökat rejält. Just nu är det högtryck på getingfronten i södra Sverige, men facit om hur det blir i hela landet kommer först när sommaren är slut.

– Getingar är nyttodjur, men störs du av dem kan det bli en lite besvärligare period nu och några veckor framöver. Det här är en prognos, men eftersom den bygger på färska data och getingen följer ungefär samma mönster varje getingsommar bedömer vi att prognosen är säker, säger Thomas Persson Vinnersten.

Tips för att minska risken att drabbas av getingar

  • Täck över mat och dryck när du äter utomhus.
  • Undvik att lämna matrester ute.
  • Använd inte söta och starka parfymer.
  • Undvik kläder i starka färger, gult och andra ljusa mönster.

Att tänka på om getingar

Om getingarna inte utgör någon fara för dig och inte förhindrar möjligheterna till att sitta ute eller leka i trädgården så rekommenderar vi att du låter dem vara. Getingar är ett nyttodjur som hjälper till att pollinera växter och äter upp skadeinsekter.

För mer information kontakta

Cecilia Sidmalm, PR-ansvarig Anticimex, 073-867 62 61, cecilia.sidmalm@anticimex.se
Thomas Persson Vinnersten, biolog Anticimex, 070-572 76 05

Välj land