Checklista när du öppnar fritidshuset
Pressmeddelande
Så här års brukar många öppna sina fritidshus för året. Då finns det en del att tänka på, både vad gäller insidan och utsidan av huset. Vintern kan nämligen ställa till med elände, inte minst om fritidshuset haft oönskade små gäster under vintern.
Helt plötsligt börjar solen värma och vi inser att det kanske blir vår och sommar ändå. Då lockas vi ut till fritidshusen. Här är några saker som kan vara bra att tänka på, både vad gäller själva huset och trädgården.
Tak
Har du tegelpannor bör du kolla att ingen har gått sönder eller flyttat på sig. Byt ut de som spräckts. Att hålla koll på taket kostar väldigt lite jämfört med att åtgärda en fuktskada.
Läs mer om hur du tar hand om ditt hus tak
Hängrännor och stuprör
Rensa bort skräp, barr och löv som har fastnat i rännorna och kontrollera att de sitter ordentligt. Tung snö kan ha gjort att de har flyttat på sig.
Vattenledningar
Sätt på vattnet försiktigt ifall någon ledning frusit under vintern. Ha en kran öppen och gå runt i huset och kolla att det inte sipprar vatten någonstans. Håll koll på vattenmätaren när alla kranar är stängda, om den rör på sig har du en läcka. Kontrollera att vattenlås och golvbrunnar inte har spruckit.
Läs mer om hur du tar hand om golvbrunnar
Smältvatten vid grund och under huset
Kolla att avrinningen fungerar från huset och grunden. Titta efter skador som missfärgning på bjälklagets undersida och lukta efter ”mögellukt” i grunden eller huset.
Läs vår rapport om fuktskador i krypgrunden
Skorsten
Du som har ett fritidshus med skorsten bör kontrollera att inga fåglar byggt bo i skorstenen. Det bästa skyddet är att sätta upp ett finmaskigt nät eller en skorstenskåpa.
Elcentral
Råttor och möss tycks älska att gnaga på kablar. Ibland lämnar de spår efter sig i elcentralen, ofta i form av spillning. En jordfelsbrytare är ett bra skydd, den slår ifrån strömmen om det blir fel i elanläggningen.
Fönster
Vintern kan skada fönster, särskilt i nederkanten, där du kan behöva kitta om och måla.
Läs mer om hur du skyddar ditt hus fönster
Fasad och grund
Se till att växtligheten inte tätnar och tar över kring huset. Ha inte buskar eller rabatter för nära fasaden och titta efter tecken på fukt och kondens både inomhus och ute på fasaden.
Läs mer om hur du skyddar din husfasad
Fukt inomhus
Det blir mycket fukt i ett hus som står tomt en vinter. Kylan gör att fukten hamnar i kuddar, möbler och textilier i huset. Vädra därför ordentligt när du öppnar huset.
Hindra möss från att hälsa på
Möss behöver bara en öppning på sex millimeter för att ta sig in, se därför över springor och hål i fasaden och täta dem. Sätt finmaskiga nät för ventilationsgluggarna. Undvik klätterväxter på fasaden och rensa bort bråte under altanen.
Läs mer om hur du blir av med möss i huset
Svartmyror
Så här års vaknar svartmyran igen. Den lämnar då myrsamhället på bred front för att leta föda. De myror som hittar något ätbart lämnar doftspår så att fler myror kan hitta till födokällan. Städa därför bort fläckar av saft eller annat sockerrikt, bär ut soppåsen till soptunnan och låt inte hund- eller kattskålen stå framme.
Läs mer om hur du slipper myror i huset
Fuktälskande småkryp
Gråsuggor, tusenfotingar, spindlar och andra småkryp älskar fukt. Ta därför bort de små lövhögar som blåsten brukar ordna intill huset. Då minskar du risken att få in småkrypen i huset.