Go to main content

Anticimex: Myrsäsongen är här – så skyddar du ditt hem

Pressmeddelande

Hos Anticimex märks det tydligt att myrorna har vaknat ur sin vinterdvala. Förra veckan ökade saneringarna av svartmyror med 42 procent jämfört med sista veckan i mars. Och så länge det är ont om föda i naturen kommer myrorna fortsätta att söka sig in i fritidshus och villor – men det finns enkla sätt att slippa problemen.

Graf över Anticimex saneringar av myror i Sverige 2019 till april 2025

– Just nu hör många husägare av sig om svartmyror som tagit sig inomhus, säger Magnus Rosenholm, skadedjursexpert på Anticimex. Även om svartmyror inte orsakar några direkta skador, kan de snabbt bli ett störningsmoment när de blir många.

När vårsolen börjar värma upp marken, vaknar svartmyrorna ur sin vinterdvala och lämnar sina myrsamhällen för att leta efter föda. Tidigt på våren är det ont om föda i naturen, vilket gör att myrorna gärna söker sig in i hus på jakt efter sötsaker och andra livsmedel. När en myra hittar något ätbart lämnar den efter sig ett doftspår som snabbt lockar till sig fler. Snart har man en myrstig rakt in i köket och i värsta fall en större myrinvasion.

För att minska risken för en myrinvasion finns det flera enkla åtgärder som husägare kan vidta.

− Det bästa är att inte ha sötsaker tillgängliga för myrorna och täta springor vid dörrar, säger Magnus Rosenholm. Om myrorna redan har tagit sig in är det viktigt att städa bort födan som lockar dem samt att våttorka golv och andra ytor för att sudda ut doftspåren.

Utöver svartmyror har Anticimex även sett ökad aktivitet bland träskadegörande arter som hästmyra och brun trämyra – båda betydligt mer allvarliga för husägare. Om dessa får bygga bo ostört kan de orsaka omfattande skador på husets träkonstruktioner.

– Misstänker du träskademyror bör du ta professionell hjälp direkt, säger Magnus Rosenholm. Hästmyran är vår största myrart och är ofta aktiv nattetid. Den bruna trämyran kan vara svår att skilja från svartmyran, men har en blekgul färg på mellankroppen.

Högsäsongen för myrproblem inomhus varar vanligtvis fram till juni, när myrorna hittar tillräckligt med föda utomhus. Trots detta kan husägare uppleva vissa problem med myror ända till slutet av sommaren.

Så slipper du myror inomhus:

  • Förslut skafferivaror i täta förpackningar.
  • Se till att inte ha matrester liggande på golvet, håll extra koll under matbordet.
  • Våttorka golven regelbundet så blir du av med myrornas doftspår.
  • Täta under altandörrar och på liknande ställen så att myrorna inte tar sig in.
  • Misstänker du hästmyra eller brun trämyra bör du alltid rådfråga en expert.
  • Har du svårt att få bukt på myrproblemet kan du kontakta Anticimex.

Välj land