Nu vaknar insekterna
Pressmeddelande
Vår i luften! Det betyder att många insekter vaknar och blir aktiva igen. En del av dem hittar in i våra hus och kan störa en hel del. Här får du Anticimex expert Thomas Persson Vinnerstens tips på hur du håller dem där de ska vara, i naturen.

Djuren i den svenska naturen har under årtusendena anpassat sig till våra årstider, så när ljus och värme kommer vaknar de. Vissa övervintrar som fullvuxna, då är de redo direkt att aktivt leta mat och en partner. Vindsflugan är en av dem, som är slö tidigt på våren och som du ofta hittar vid fönstren eftersom de vill ut till naturen. Likadant med guldögonsländan.
Även fästingar klarar sig utomhus, efter en mild vinter överlever många av dem. De lever av att suga blod och eftersom de är hungriga när de vaknar klättrar de upp i vegetationen för att få en chans att hoppa på ett passerande värddjur.
De insekter som redan finns inomhus påverkas inte av att ljuset återvänder. Kackerlackor, spindlar behöver bara mat och lagom fuktighet i miljön för att överleva. En förändring du kan märka inomhus på våren är däremot att vedkorgen kan börja leva genom att skalbaggar kläcker ut ur veden, exempelvis blåhjon – en stor, blå och vacker skalbagge. Men oroa dig inte, de kommer inte äta upp ditt hus, de lever under barken och vill egentligen bara ut i naturen.
Ett annat djur som blir aktivt på våren är getingen. Getingdrottningen har övervintrat och påbörjar direkt det bo som succesivt kommer växa till under sommaren. Du kan se spår av dem när de tuggat på exempelvis utemöbler, det här gör de för att kunna göra pappersmassa att bygga boet med.
- Är du rädd för getingar eller är allergisk kan du passa på att ta bort boet nu när det är litet. Vet du var getingarna brukar ha sitt bo, kolla på den platsen eftersom det är max en geting igång där nu. Men ta inte bort getingbon i onödan eftersom getingar är nyttodjur som bland annat håller rent från andra mindre insekter samt pollinerar växter, säger Thomas Persson Vinnersten.
Sen kan vissa djur ta sig in i våra hus också. Myror är ett sådant exempel, de utgår från sitt bo för att leta mat, som de tar med sig till boet och lämnar samtidigt ett luktspår efter sig. Därför hittar andra myror till maten, så lämna inte kaksmulor och annat gott framme eller på golvet.
Checklista på hur du slipper att få in insekterna i bostaden
- Täta huset där det går.
- Ha rent på golvet, särskilt under matbordet.
- Våttorka golven regelbundet så blir du av med myrornas doftspår.
- Placera ut myrdosor.