Så slipper du ovälkomna gäster i julgran och julpynt
När vi tar in julgran och plockar fram julpyntet är det inte helt omöjligt att ovälkomna gäster gör sig påminda. Antingen kommer de med in i pyntet som du plockar i naturen eller så har de varit framme och mumsat vid ett tidigare tillfälle under året. Anticimex biolog Thomas Persson Vinnersten tipsar om hur du får ett insekts- och musfritt firande i jul!
I Sverige finns det cirka 30 000 insektsarter och när vi plockar in julgran, granris, lav och mossa från naturen kan runt 50 av dem följa med in i våra hem.
– Det är ju trots allt en bit skog du tar in och däri trivs bland annat vivlar, kvalster, skalbaggar nyckelpigor och spindlar, inleder Thomas Persson Vinnersten. Det är därför inte helt omöjligt att du stöter på en liten insekt eller två som vaknat till liv i inomhusvärmen och vandrar runt i hemmet.
Insekterna som följer med julgran och pynt är inte farliga och ställer inte heller till med någon skada i hemmet. Enligt Thomas finns det därför ingen anledning att vara orolig när man pyntar hemmet med naturliga material.
– Det är inga långvariga gäster det här, fortsätter Thomas Persson Vinnersten. De överlever inte i vår varma och torra inomhusmiljö. Däremot kan man behöva dammsuga upp några döda småkryp runt granen den närmaste tiden.
För en mer insektsfri jul och vinter kan det vara bra att minska inflödet av insekter innan de hamnar i hemmet.
– Skaka av granris och mossa och låt det stå i ett halvvarmt utrymme innan du tar in det, fortsätter Thomas. Ha inte heller ved liggandes inomhus som du tagit in direkt utifrån eftersom barkborrens- och andra skalbaggars larver gärna bor under barken.
Julpynt som återanvänds från tidigare år och som ofta förvaras i källare eller uppe på vinden riskerar att bli föda för mössen som letar sig in i våra hem, särskilt nu på vintern när det är för kallt för dem ute. Ätbara dekorationer men även stearinljus och annat som man inte tänker att de ska ge sig på kan därför vara söndergnagda eller helt uppätna när du tar fram jullådan.
– Barnens egentillverkade juldekorationer och annat pynt gjort av godis eller spannmål är attraktiv föda för möss, säger Thomas. Det bästa man kan göra för att slippa ovälkomna gäster i jullådan är att använda sig av tätt förslutna plastlådor istället för kartonger eller säckar.
Pynt tillverkat av naturmaterial som ull, päls och garn löper också risk att drabbas av malfjärilens eller pälsängerns hungriga larver. Under våren och sommaren flyger fjärilarna och skalbaggarna in i våra hem och letar efter gömmor där deras larver kan äta ostört. Även här är det därför bra att förvara material av naturfiber i täta förvaringslådor med lock.
– Under vintern är larverna högst troligt inte kvar i jullådan men det kan förklara varför det är hål i pyntet eller till och med helt uppätet, avslutar Thomas.