Undvik frostskador - så vinterförbereder du ditt fritidshus

Pressmeddelande

Brukar du kallställa fritidshuset inför vintern? Vi reder ut om det är bäst att kallställa eller inte, samt guidar dig genom vad du behöver göra för att undvika fukt- och frostskador.

Kallställa eller inte?

Kortfattat kan man säga att ett hus inte mår bra av att kallställas. Detta eftersom kall luft inomhus bidrar till en ökad relativ fuktighet, som i sin tur kan bidra till mikrobiell påväxt och att avvikande lukt uppstår. Den kostnadsbesparing man eventuellt kan göra genom att helt kallställa ett hus, kan snabbt ätas upp av renoveringar som måste ske för att åtgärda de skador som har uppstått när huset var kallställt.

Ett tomt hus mår bäst under vintern om det har en minsta temperatur på runt 10 till 12 grader. Genom att ställa in underhållsvärmen i huset kan man upprätthålla en högre temperatur än den utomhus. Beroende på vad du har för uppvärmning av huset kan man med hjälp av el-radiatorer, luftvärmepump eller någon annan lösning upprätta en lagom temperatur. Med en högre temperatur i fritidshuset undviker man också instängd och unken lukt när man ska öppna upp igen på våren.

Oavsett om huset kommer att vara kallställt eller ej kan det vara en god idé att tömma systemet på vatten. Drabbas huset av ett strömavbrott kan det vara skönt att slippa oroa sig för att rören ska frysa sönder. För att undvika att vattenlåsen torkar ut och en otrevlig avloppslukt sprider sig i huset, kan man använda antidunstvätska för avlopp.

Säkerställ att vattnet leds bort ifrån huset

Vänd upp och ner på eventuella vattentunnor som under sommaren fångar upp regnvattnet. Det är dock viktigt att leda bort vattnet ifrån huset, en enkel lösning är att montera en vattenavledare i botten av stupröret som leder ut vattnet bort ifrån gräsmattan. Kontrollera att hängrännorna är hela och tomma från löv och annat skräp så att regn- och smältvatten kan rinna fritt.

En vanlig frysskada på hus är att man glömmer att ta hand om de utvändiga vattenutkastarna. Det viktigaste är att koppla bort trädgårdsslangen från vattenutkastaren så att eventuellt vatten kan rinna ur. Om detta glöms och vatten blir stående i röret som finns i väggen, riskerar röret att köldsprängas och vattnen rinner ut i väggen. Töm också trädgårdsslangen från stående vatten så att den inte heller sprängs av köld.

Välj land